خبرگزاری ایسنا: ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل از تصویر جدیدی از دورترین مناطق جهان رونمایی کردهاند که انسان تاکنون موفق به مشاهده آن شده است.
تاریخچه کهکشانها از پس از تولد اولین کهکشانها تا بزرگترین نمونههای این اجرام آسمانی امروزی مانند راه شیری در این تصویر جالب هابل به نمایش درآمده است.
این تصویر از ناحیه موسوم به «حوزه فوقالعاده عمیق(XDF)» با جمعآوری نور کمرنگ از ساعتها رصد تولید شده و برخی از ابتداییترین کهکشانهای شکلگرفته در جهان را به نمایش گذاشته است.
این تصویر شامل نوردهی عمیق در رنگ قرمز از دوربین جدید مادون قرمز هابل بوده که کهکشانهایی را با یک ده میلیاردم درخشش قابل مشاهده برای چشم انسان نشان میدهد.
کهکشانهای مارپیچی جالب مشابه شکل کهکشان راه شیری و آندرومدا، همسایه آن در این تصویر در کنار کهکشانهای بزرگ مهآلود قرمز رنگ حضور دارند که شکلگیری ستارگان جدید در آنها متوقف شده است.
این کهکشانهای قرمز باقیماندههای برخوردهای بزرگ میان کهکشانها بوده و در سالهای رو به زوال خود قرار دارند.
همچنین در این تصویر میتوان کهکشانهای زیر کمرنگ دورتر را مشاهده کرد که مانند نهالهایی بودهاند که کهکشانهای قابل توجه امروزی از آنها بوجود آمدهاند.
تقسیم بندی کهکشانها در سه دوره زمانی
این دیدگاه چشمگیر از جهان دور با ترکیب 10 سال رصد بخشی از آسمان در مرکز حوزه فوقالعاده عمیق اولیه هابل بدست آمده است.
XDF یک تصویر از یک ناحیه کوچک از فضا در صورت فلکی کوره است که با استفاده از دادههای هابل در سالهای 2003 و 2004 ایجاد شده است.
با جمعآوری نور کمرنگ در ساعتها رصد، این تصویر از هزاران کهکشان نزدیک و بسیار دور رونمایی کرده که آن را به عمیقترین تصویر گرفته شده از جهان تبدیل کرده است.
تصویر XDF کاملا رنگی کنونی باوجود میدان دید کوچکتر آن از 5500 کهکشان دورتر نیز برخوردار است.
تلسکوپ فضایی هابل به رصد بخش کوچکی از آسمان جنوبی در ملاقاتهای مکرر در دهه گذشته برای یک دوره 50 روزه با زمان نوردهی کلی دو میلیون ثانیه پرداخته بود.
مقایسه مقیاس حوزه فوقالعاده عمیق با ماه
سن جهان 13.7 میلیارد سال بوده و حوزه فوقالعاده عمیق از کهکشانهایی رونمایی کرده که 13.2 میلیارد سال سن دارند. بیشتر کهکشانهای این حوزه به شکلی دیده میشوند که جوان، کوچک و در حال رشد بوده و اغلب به شکل شدیدی با هم برخورد کرده و در یکدیگر ادغام میشدند.
جوانترین کهکشان موجود در این حوزه تنها 450 میلیون سال پس از شکلگیری جهان بوجود آمده است.